Despre RICO

Rimetea Climbing Open (RICO) este un concurs de escaladă sportivă organizat pe falezele de calcar din zona “Piatra Secuiului”, Munții Trascău, comuna Rimetea, jud. Alba.

Ca importanță, RICO este în prezent a doua competiție din țară în domeniul escaladei sportive, iar cronologic, este primul concurs de cățărare pe stâncă din fiecare an. Ajuns în 2020 la a 14-a ediție, RICO adună în fiecare an la Rimetea zeci de participanți printre care, atât la categoria fete cât și la băieți, se numără primii 5-10 sportivi din țară ca valoare în domeniul escaladei sportive. Alături de aceștia, la eveniment iau parte și alți cățărători în afara concursului, alpiniști, iubitori de natură, spectatori și reprezentanți media (TV, radio, presă, online).

Rimetea Climbing Open este un eveniment într-o continuă dezvoltare. Acest eveniment, care la început a avut o structură de tip Open – crearea a 30 de rute noi de escaladă în fiecare an, ajunge în 2019 la o structură de tip concurs pentru Masters, Festival și Highline, datorită numărului mare de rute de care se pot bucura acum cățărătorii de pretutindeni.

Dorința noastră este să ne ridicăm la nivelul așteptărilor sportivilor de top prin a oferi un număr de rute noi cu dificultate sporită, cât și crearea de condiții ideale pentru participanții la festival. Tindem spre organizarea unei tabere de bază unde participanții pot servi ceaiul și cafeaua la prima oră, pot să se bucure de o gustare imediat după ce coboară de la stâncă, și se pot destinde având la dispoziție maseuri pentru relaxarea necesară după o zi de escaladă. În barul din centrul satului vor fi doi Dj care vor întreține atmosfera în decursul serilor.

Rimetea Climbing Open este un eveniment început de niște prieteni pentru prieteni, iar scopul nostru este ca persoanele care vin la acest eveniment să se simtă bine și să se bucure de condiții bune pentru escaladă într-un mediu natural aproape unic în România. O mână de organizatori dedicați angrenează pentru buna desfășurare un număr de aproximativ 40 de voluntari din mai multe orașe din zonă. Prin consecvența organizatorilor și prin determinarea de a o lua de la capăt în fiecare an spre o nouă ediție, Rimetea Climbing Open a ajuns un eveniment de referință în cercurile cățărătorilor, iubit nu doar pentru calitatea stâncii ci și pentru oamenii care se adună acolo.

În parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Salvamont Alba, cât și cu Administrația Sit Natura 2000 Trascău, organizatorii Rimetea Climbing Open se angajează să respecte flora și fauna acestui sit, înțelegând să nu amenajeze trasee în zonele unde cuibărește acvila , nici să disturbe liniștea prin aducerea unor instalații de sonorizare în jurul taberei sau prin filmări continue cu drone.

An de an încercăm să surprindem plăcut cățărătorii. De aceea, în acest an am pregătit un altfel de eveniment:

Tuturor celor care doresc să practice escalada la nivel de hobby, celor care doresc să învețe practica acestui sport, montaniarzilor de rând cât și celor curioși de ce presupune această disciplină – le oferim secțiunea Festival.

Cățărătorilor cu o experiență îndelungată, care caută să își depășească limitele, cât și profesioniștilor, le-am pregătit trasee noi care sperăm să le forțeze limitele la maxim și să le scoată în evidență calitatea sportivă de excepție cât și cea umană de care dau dovadă – le oferim secțiunea Masters.

În fiecare an pensiunile din Rimetea sunt rezervate din timp de oamenii dornici să se simtă bine cu noi pe perioada evenimentului, atât sportivi cât și prieteni ai festivalului, iar barul din centrul satului devine punctul principal de întâlnire al sportivilor dornici să discute despre întâmplările de peste zi. Dorința noastră este să avem un impact pozitiv în sat, iar evenimentul să fie unul iubit de săteni.

Înscrierile la cele două secțiuni se pot face atât online cât și la fața locului, taxele de paticipare fiind cele din formularul de înscriere . Înscrierea online ajută organizatorii în estimarea resurselor necesare și scurtează timpul pentru ridicarea pachetului, și vă asigură de rezervarea mărimii corespunzătoare pentru tricou.

Prin taxa de participare, indiferent de secțiunea la care vă veți înscrie, veți beneficia de urmatoarele: tricou RICO 2019, cafea și ceai (sâmbătă și duminică), paste cu cașcaval (vineri), gulyas (sâmbătă), sandwich de la Express Chef timp de două zile (vineri și sâmbătă).

După premierea categoriei Masters participanții ambelor secțiuni pot participa pe baza numărului de concurs la o tombola cu premii.