Regulament Editie RICO 2020

1. GENERALITATI

1.1. Rimetea Climbing Open este un festival organizat de Asociația Green & Wild.

1.2. Este în primul rând o ocazie de întâlnire a tuturor celor ce iubesc natura, în mod special muntele și stânca;

1.3. De ce aici? – deoarece această zonă oferă din plin satisfacție în această privință, având un potențial turistic și alpin deosebit, aici promovarea escaladei sportive fiind o necesitate;

1.4. Prin intermediul acestui eveniment se dorește o apropiere a tuturor practicanților acestui sport, în scopul perfecționării tehnicilor de escaladă dar și al extinderii lui mai ales in rândul tinerilor – putând participa orice cățărător indiferent de sex, vârstă, sau nivel sportiv;

 

2. REGULAMENT GENERAL RICO

2.1. Escalada sportivă este un sport complex dar și periculos, expus riscurilor: – de cauză naturală (meteo, tectonice, faună, etc.); – individuală (erori umane); – materiale (echipament necorespunzător); – alte cauze; astfel există un anumit nivel de pericol obiectiv de accident ce nu poate fi redus la zero de către organizatori. Prin urmare concurenții, precum și alte persoane prezente (arbitrii, spectatori, filatori etc.) sunt supuși unor riscuri pe care trebuie să și le asume și a căror reducere depinde în principal de ei, organizatorul fiind absolvit de orice fel de raspundere pentru evenimentele aparute in urma nerespectarii regulamentului si a incidentelor petrecute din cauze naturale.

2.2. STAȚIONAREA / AȘTEPTAREA LA BAZA TRASEELOR ESTE STRICT INTERZISĂ! (cu excepția filatorului, care va purta obligatoriu cască de protecție).

2.3. Organizatorul asigură asistență medicală de urgență la locul concursului (ASOCIAȚIA SALVAMONT ALBA).

2.4. Structura Rimetea Climbing Open 2019 este:

  • MASTERS
  • FESTIVAL
  • HIGHLINE

 

3. FESTIVALUL

3.1. Participanții din cadrul festivalului vor avea acces la toate traseele din Rimetea exceptând zona dedicată inițierii copiilor cât și zona dedicată concursului pentru Masters.

 

4. MASTERS BĂIEȚI

4.1. concurenții vor avea acces la un număr de trasee special pregătite pentru această ediție, necotate, fiind toate într-un singur palier.

 

5. MASTERS FETE

5.1. concurentele vor avea acces la un număr de trasee special pregătite pentru această ediție, separat de cele ale băieților.

 

6. DEPARTAJAREA ÎN CAZ DE EGALITATE DE PUNCTE (FINALA)

6.1. În caz de egalitate între participanți, departajarea se face prin parcurgerea la vedere a unui traseu dificil – de tip superfinală.

6.2. Pentru egalitate de șanse traseul ales pentru superfinală se va parcurge în prealabil de către organizatori, marcându-se prizele cu magneziu.

6.3. Se va puncta până la ultima priză ținută minim 3 secunde.

6.4. Traseul se va parcurge contratimp, cronometrul va porni din momentul în care concurentul a ridicat al doilea picior de la sol.

6.5. În cazul în care va fi nevoie, traseul se va delimita cu bandă de protecție. Finaliștii vor avea acces la traseul ales pentru superfinală pe rând, restul finaliștilor vor fi ținuți la izolare.

6.6. Finala se va filma pentru fiecare concurent, pentru eventuale contestații.

6.7. În cazuri excepționale arbitrul general al competiției își rezervă dreptul de a face modificări de ultim moment.

6.8. Traseele din cadrul RICO 2019 pentru categoriile FETE MASTERS și BĂIEȚI MASTERS sunt cotate cu 1000 de puncte fiecare traseu, iar în urma parcurgerii lor, cele 1000 de puncte se vor împărți la numărul de cățărători ce au parcurs traseul la rotpunkt.

 

7. RICO

7.1. Fiecare concurent va completa obligatoriu fișa de înscriere, la care va fi anexat un regulament, precum și lista traseelor de concurs ce va fi completată de arbitrii pe masura realizării de noi rute (trasee).

7.2. Nu este permisă parcurgerea traseelor în manșă (top rope), nici măcar pentru studiul rutei.

7.3. Este admis un număr nelimitat de încercări până la soluționarea rutei (pentru punctaj este obligatorie legarea pașilor). În cazul în care pentru ruta respectivă sunt mai mulți participanți doritori, numărul de încercări succesive este de maxim 3 (3 greșeli consecutive), după care cedează automat locul următorului concurent.

7.4. Organizatorul asigură ca echipament buclele de asigurare care vor fi gata montate în punctele de asigurare, restul echipamentului necesar participării la concurs (cască, coardă-obligatoriu de 60m, ham, etc) trebuind să și-l asigure fiecare participant pe cont propriu.

7.5. Echipamentul obligatoriu participării la concurs (cască, coardă, ham etc.) vor trebui să fie în stare corespunzătoare, purtarea căștii de protecție fiind obligatorie.

7.6. Concurenții se vor fila reciproc. Filatorul își asumă responsabilitatea pentru modul de asigurare a capului de coardă!

7.7. Asigurarea tuturor protecțiilor preinstalate de organizator este obligatorie. Neasigurarea unui punct intermediar duce la creșterea distanței de cădere și gradului de expunere la impact, mărind riscul unui accident (asumat integral de concurent). Arbitrii vor întrerupe imediat o ascensiune de acest gen cu eventuala descalificare a concurentului.

7.8. Asigurarea top-ului este obligatorie pentru validarea escaladei.

7.9. Arbitrii pot interzice participarea cățărătorilor echipați necorespunzător, sau a celor care prin modalitatea lor de cățărare pun în pericol securitatea personală sau a celor din jur.

7.10. Alegerea traseelor în care va evolua un concurent se face liber de către acesta, ordinea de acces în caz de divergență se stabilește prin tragere la sorți pe loc de către arbitru la baza respectivului traseu.

7.11. Intrarea în concurs sub influența băuturilor alcoolice, droguri, stupefiante, tranchilizante, dopaj sau orice alte substanțe ce afectează capacitățile fizice și psihice ale cățărătorului este strict interzisă.

7.12. Minorii (sub 18 ani) pot participa la concurs numai în prezența sau cu acordul scris al părintelui sau a altui reprezentant legal. Acordul parental trebuie autentificat notarial.

7.13. Eventualele neînțelegeri vor fi soluționate de către organizatori.

7.14. Amenajatorii traseelor pot participa la concurs, dar rezultatele vor fi clasificate Numele amenajatorilor se vor face publice la începutul concursului.

7.15. Prin semnarea fișei de înscriere, concurentul acceptă în întregime acest regulament și se obligă să-l respecte. Nerespectarea regulamentului se sancționează cu descalificarea.

7.16. Participarea se face pe PROPRIE RĂSPUNDERE:

  • se va evita deranjarea grohotișurilor și degradarea vegetației de pe acestea precum și de pe pereții de stâncă.
  • se va reduce la minimul posibil zgomotul în poligoanele de escaladă și în tabără. Eventualele activități artistice generatoare de zgomot se vor desfășura doar în vatra satului
  • utilizarea de drone, în scopul filmării sau fotografierii se va face doar pentru perioade scurte de timp, de maxim 3 minute și nu se va depăși o altitudine relativă de zbor mai mare de 20 de meri
  • accesul cu autovehicule se va face, cel mult, până la punctul Salvamont
  • se interzice iluminarea cu reflectoare a taberei sau utilizarea de sisteme de jocuri de lumini.

 

VĂ DORIM DISTRACȚIE PLĂCUTĂ !!!

Echipa Rimetea Climbing Open